כתבה: מאיה בניטה  אייר: מורן ברק

  

 

כל מי שלא אוהב שוקולד – שיעמוד. עכשיו, כשכולם יושבים (אלא אם אתם יצורים מהחלל החיצון), אתם ודאי יכולים להודות ששוקולד הוא המאכל הכי טוב בעולם. הוא טעים בטירוף, וכל נגיסה בו עושה מצב רוח נפלא! שוקולד חלב, שוקולד לבן, שוקולד מריר, שוקולד עם אגוזים, שוקולד עם חמאת בוטנים או שוקולד עם סוכריות – תנו לנו קוביית שוקולד, ולא יהיו מאושרים מאיתנו. אז אם גם אתם מכורים למעדן האֵלים הזה, קבלו כמה עובדות שאולי לא ידעתם על שוקולד:

מזון האלים

השוקולד עשוי מזרעים מותססים, טחונים וקלויים של עץ הקקאו, שנפוץ בעיקר בדרום אמריקה  ומרכזה ובאפריקה. עצי הקקאו הראשונים נמצאו בנהר האמזונס שבדרום אמריקה. ביוונית עץ הקקאו נקרא ״תאוברומה״ (המשמעות היא ״מזון האלים״). קיימים שלושה זנים של עצי קקאו שבהם משתמשים כדי להכין שוקולד: פורסטרו, שהוא הנפוץ ביותר, קריולו, היקר והנדיר ביותר, וטריניטריו, שהוא הכלאה (שילוב) של שני הזנים האחרים.

ידע שעבר מדור לדור

הראשונים שהשתמשו בפולי הקקאו למאכל היו בני מָאיה – קבוצות אתניות של ילידים שחיו ביבשת אמריקה מהמאה השמינית לפני הספירה עד המאה התשיעית לספירה. בני מאיה האמינו שהשוקולד התגלה על ידי אל הַקָּקָאוֹ, והם נהגו לסגוד לו ולערוך לכבודו טקסים מיוחדים. הם העבירו את הידע שלהם בהכנת שוקולד מדור לדור, ויצרו תערובות שוקולד עם חמאת בוטנים, תירס, וניל, צ׳ילי ופרחים. הם נהנו לאכול את תערובת השוקולד והאמינו שיש לה סגולות רפואיות.

תרופה טעימה

גם הָאַצְטֶקִים, ששלטו במקסיקו במאה ה-15 עד המאה ה-16, היו חובבים מושבעים של שוקולד. הם נהגו להכין מזרעי הקקאו משקה שאותו כינו ״צ'וֹקוֹטֶל״, ואליו הוסיפו וניל ופלפל חריף (לא יודעים מה איתכם, אבל אנחנו מעדיפים את השוקו הרגיל). הָאַצְטֶקִים, שֶׁיִּחֲסוּ למשקה המיוחד סְגולּוֹת מַרְפֵּא וּתְכוּנוֹת מָאגִיּוֹת, האמינו שכל מי שישתה ממשקה השׁוֹקוֹלָד יַחְכִּים וְיִתְמַלֵּא אֶנֶרְגְּיָה. מספרים גם שֶׁהַמֶּלֶךְ מוֹנַטְזוֹמַה, מַלְכָּם של הָאַצְטֶקִים, נהג לשתות כ-50 ספלי שׁוֹקוֹלָד ביום.

משקה לעשירים בלבד

הראשון שגילה את השוקולד לאירופים היה מְּגַלֶּה הָאֲרָצוֹת הספרדי הַרְנַנְדוֹ קוֹרְטַז, שהביא במאה ה-15 את פולי הקקאו כמתנה למלך ספרד קרלוס הראשון. מאה שנים מאוחר יותר המציאו האירופים את השוקו המוכר לנו. הם המתיקו אותו והחליפו את הצ׳ילי המר בסוכר. השוקו נחשב מצרך מותרות והיה משקה לעשירים בלבד. אפילו מארי אנטואנט, מלכת צרפת, שהייתה ידועה בבזבזנות שלה, נהנתה לשתות שוקו.

שוקולד החלב הראשון

רק במאה ה-19 נוצרו טבליות השוקולד האהובות עלינו. בשנת 1828 המציא ההולנדי קונרד ון הוטן שיטה להוצאת השומן מתוך פולי הקקאו. מאוחר יותר, בשנת 1847, השתמש הבריטי ג׳וזף פריי בשיטה של קונרד והמציא את טבליות השוקולד המודרניות. מי שהמציא את שוקולד החלב היה יצרן ממתקים שוויצרי ששמו דניאל פטר. הוא הוסיף חלב לשוקולד, ובשנת 1875 הוא שיווק את שוקולד החלב הראשון.

סוגים שונים של שוקולד

קיימים ארבעה סוגים עיקריים של שוקולד: שוקולד מריר, שלרוב אינו מכיל רכיבי חלב ונחשב השוקולד האיכותי ביותר; שוקולד חלב, המכיל רכיבי חלב והוא מתוק יותר משוקולד מריר; שוקולד לבן, המכיל חמאת קקאו ואין בו כמעט מוצקי קקאו; ושוקולד רובי, שהתגלה לפני כעשור, צבעו ורוד ויש לו טעם פירותי.

תדפיסו לי שוקולד

שמעתם פעם על מדפסת של שוקולד? בשנת 2011 הציגו מדענים בריטים מדפסת תלת-ממדית המסוגלת להדפיס טבליות שוקולד ולעצב אותן בכל צורה שתחפצו. כל מה שצריך לעשות הוא להמיס מעט שוקולד, למלא את המזרק של המדפסת בנוזל הטעים וללחוץ על פקודת ההדפסה. פשוט גאוני! אם חשבתם לבקש מההורים את מדפסת השוקולד בתור מתנת יום הולדת, צר לנו לבשר שבינתיים המדפסת יקרה מאוד ונמכרת במחיר של 14,774 שקלים. נו, טוב. תמיד אפשר לחלום.

 

 

 

הר אמיתי משוקולד

נהר עשוי משוקולד – נשמע כמו משהו דמיוני? חשבו שוב. בשנת 1971 צולם הסרט ״ווילי וונקה ומפעל השוקולד״, המבוסס על ספר ילדים מצליח. הסרט מספר על הילד צ׳רלי באקט, שרוכש חפיסת שוקולד ומקבל כרטיס זהב המאפשר לו להיכנס לסיור במפעל השוקולד של ווילי וונקה. לפי ספר הילדים, בתוך המפעל זורם לו נהר של שוקולד, והמפיקים של הסרט החליטו ליצור נהר אמיתי משוקולד. הם לקחו 56,781 ליטרים של מים (בערך 38,000 בקבוקי מים מינרליים) וערבבו אותם עם שוקולד ושמנת. היינו שמחים לשוט בנהר כזה!

מצרך יקר

מפעל השוקולד הראשון שנוסד בישראל הוא מפעל ״ליבר״ שהוקם בשנת 1920. בזמן מלחמת העולם השנייה היה מחסור בפולי קקאו, ולכן הייתה ירידה בכמות השוקולד בישראל. אחרי שקמה מדינת ישראל, החלה תקופת הצנע. זו הייתה תקופה שבה המצב הכלכלי במדינה היה קשה, והישראלים לא יכלו לקנות שוקולד בטבלאות. למרבה המזל, בשנת 1965 המצב השתפר – ומאז ישראלים יכולים לרכוש ולזלול שוקולד כמה שהם רוצים.

שוקולד – לעכברים!

אומנם שוקולד הוא ממתק חלומי, אבל הוא מסוכן למרבית בעלי חיים. אסור לתת שוקולד לכלבים, חתולים, תוכים וסוסים משום שהוא רעיל לגופם. מי שדווקא כן ישמחו לזלול שוקולד הם העכברים. בניגוד למה שאתם אולי חושבים, עכברים מעדיפים לאכול שוקולד על פני גבינה צהובה, והם נמשכים לריחו המתוק.

איך מכינים שוקולד?

פּוֹלֵי הַקָקָאוֹ עוברים כברת דרך מהעץ שעליו הם גדלים ועד שהם הופכים למעדן השׁוֹקוֹלָד שכולנו מכירים. עצי הקָקָאוֹ, הגדלים בעיקר ביערות הגשם שבְּמֶרְכַּז דְּרוֹם אָמֶרִיקָה וּבְאַפְרִיקָה, הם עצים מפונקים: הם רגישים ליובש ולרוחות וזקוקים לחרק מיוחד שֶׁיַּפְרֶה אותם. תרמיל של פרי קָקָאוֹ אחד יכול להכיל מאות רבות של פּוֹלִים קטנים. אבל איך הם נהפכים לשוקולד? לאחר הקטיף מייבשים את הפּוֹלִים בשמש בטמפרטורה גבוהה של 50 מעלות צלזיוס. בתום תהליך הייבוש הם מועברים למפעל, ושם קוֹלִים אותם ומפצחים במכונה מיוחדת. מהזרעים סוחטים נוזל חום סמיך, שהוא למעשה חמאת הקָקָאוֹ. לאחר שכותשים שוב את העיסה מתקבלת אבקה, שמועברת למכונה ענקית המסתובבת במשך שעות. לתוך אותה עיסה מוסיפים חומרי טעם שונים, כמו חָלָב, וָנִיל, שְׁקֵדִים, אֱגוֹזִים, קָרָמֶל ועוד. לבסוף נוצר נוזל סמיך, שממנו מכינים את טבלאות השׁוֹקוֹלָד ואת שאר המתוקים.

משחקים

קידס שלנו